Stekbord för restauranger och storkök

Ett stekbord är ett måste ifall du driver en restaurang eller har en stor anläggning för exempelvis camping. Dessa stekbord måste vara oerhört driftsäkra, tåliga och väldigt slitstarka. Dessutom måste de ha en ergonomisk ställning som gör att du som steker inte sliter ut dig. I denna artikel berättar vi om några olika stekbordsvarianter.

Allmänt om stekbord

Det finns en mängd olika varianter av stekbord. Du måste därför verkligen fundera igenom vad det är för variant just du behöver. Du kommer inte ifrån att exempelvis storleken på ditt kök spelar en stor roll. Var du har dina eluttag eller ifall du ska ha gas för att få igång stekbordet är grundläggande frågor. Något annat som man kanske inte tänker på är att rengöringen är viktig och då är närheten till vatten en vital del.

Stekplatta i gjutjärn

Oftast när du pratar om stekbord så menar du en stor gjutjärnsyta. Det finns andra varianter, såsom exempelvis rostfritt stål, men de flesta har gjutjärn. Dessa stekbord är oerhört slittåliga om du tar hand om dem och rengör dem ordentligt efter varje användning. De moderna varianterna är lättare att exempelvis värma upp, men inte säkert att de håller värmen lika bra. De rostfria varianterna har en tendens att tappa värmen emot kanterna, vilket i vissa fall kan vara bra vid stekning.

Stekplatta eller stekhäll

Älskar du att grilla så kan du överväga att införskaffa en stekhäll. Detta är en grillräfflad yta som placeras på ett bord eller en grillbänk medan ett vanligt stekbord är ett tippbart stort stekbord med plan stekyta.

Vid val

Fundera igenom vad du ska steka för något i ditt kök. Är det mängder med hamburgar kan ju en stekhäll vara ett alternativ. Storleksmässigt är det bra att fundera på hur många du ska laga mat till i snitt. Här kan det ju också vara bra att fundera i termer av ifall du behöver olika stekzoner på ditt bord.